
Menținerea unei temperaturi corespunzătoare în frigider este esențială pentru păstrarea prospețimii alimentelor. Valorile prea scăzute vor duce la congelarea alimentelor și la formarea de gheață pe pereți, iar cele prea ridicate vor accelera procesele de descompunere. Să vedem ce temperatură ar trebui să existe în interiorul frigiderului și de ce este importantă distribuția corectă a frigului.
Cum să organizezi interiorul frigiderului?
În interiorul frigiderului pot fi observate variații de temperatură, de aceea este importantă distribuția diversificată a alimentelor. În cele mai joase compartimente, unde temperatura se menține la 7-8 grade Celsius, ar trebui să fie depozitate legumele și fructele. Pe polița de deasupra coșurilor se pot pune carne și pește - 2 grade este temperatura optimă pentru depozitarea alimentelor perisabile. Polițele superioare și mijlocii sunt ideale pentru depozitarea produselor lactate, mezelurilor, brânzeturilor și a mâncărurilor pregătite anterior (temperatura în această parte este în jur de 4 grade).
Temperatura relativ cea mai ridicată se găsește pe „bălcoanele”, adică polițele de pe ușile frigiderului, așadar este bine să puneți acolo produse alimentare care nu necesită o răcire puternică (sosuri, condimente sau băuturi). Important, nu puneți mâncăruri calde în frigider - aerul cald se ridică, crescând temperatura și făcând frigiderul să funcționeze mai intens - ceea ce generează un consum mai mare de energie.
Și dacă ai un model mai vechi de frigider?
Dacă ai un frigider de generație veche și vrei să verifici dacă stratificarea termică este adecvată, poți investi într-un termometru special longitudinal pentru frigidere, care măsoară temperatura într-o gamă largă. Astfel, chiar și în frigiderele mai vechi, temperatura optimă va fi realizabilă.
O temperatură corespunzătoare în frigider nu este totul! Amintește-ți că alimentele nu trebuie să fie așezate prea des în frigider sau să atingă pereții frigiderului. Carnea proaspătă trebuie păstrată în recipiente etanșe. Modul de depozitare a alimentelor are un impact semnificativ asupra prelungirii perioadei de valabilitate.
Cum să setezi temperatura în interiorul frigiderului?
Pentru a menține o temperatură corespunzătoare în interiorul frigiderului, trebuie să cunoști mecanismul de control al termostatului. În modelele mai vechi, termostatul este controlat mecanic, adică printr-un buton de control. Cu cât cifra de pe panoul de control este mai mare, cu atât temperatura din frigider este mai scăzută. Frigiderele mai noi sunt echipate cu un panou de control electronic, care permite setarea precisă a temperaturii în frigider. Dacă nu știi cum să setezi termostatul astfel încât distribuția temperaturii să fie optimă, verifică recomandările producătorului. În manualul de utilizare vei găsi informații despre modul de modificare a temperaturii și sfaturi despre unde este cea mai scăzută temperatură, ceea ce va permite păstrarea valorii nutriționale a alimentelor, va opri procesele de descompunere și va inhiba dezvoltarea bacteriilor.
Stabilitatea răcirii - modele moderne de frigidere
Temperatura corectă în frigider este foarte importantă pentru persoanele care cumpără alimente cu termene de valabilitate lungi. Dacă nu vrei să irosești produse alimentare și ești interesat de păstrarea în siguranță a alimentelor, ia în considerare achiziționarea de frigidere cu funcții care asigură o gestionare și mai eficientă a temperaturii. O soluție deosebit de atractivă par a fi aparatele cu sistemul Triple Cooling, care face ca diferitele zone de răcire să fie complet optimizate în ceea ce privește distribuția temperaturii.
Frigiderele moderne sunt construite în așa fel încât alimentele depozitate pe rafturile superioare ale compartimentului principal al frigiderului să mențină umiditatea corectă, iar mirosurile să nu se amestece cu produsele aflate în compartimentele inferioare. O atenție deosebită merită și modelele echipate cu senzori inteligenți Fresher Sensors, care reduc variațiile de temperatură la deschiderea frecventă a ușilor, ceea ce are un efect benefic asupra articolelor alimentare depozitate în frigider.