Cum să îndepărtezi piatra din toaletă? Metode dovedite pentru depunerile din WC - Mexen Romania
Cum să îndepărtezi piatra din toaletă? Metode dovedite pentru depunerile din WC

Urmele galbene și depunerile de piatră sunt ceva ce cu siguranță nu adaugă farmec toaletei. Din păcate, uneori, din cauza neglijenței și a lipsei de curățare regulată a bolului WC-ului, pe pereții săi se poate forma destul de rapid murdărie greu de îndepărtat.

Din fericire, atunci când apare o depunere urâtă în vasul de toaletă, se poate acționa eficient. În acest ghid vom explica cum să îndepărtezi piatra din toaletă și care sunt cele mai bune metode pentru a scăpa rapid și eficient de urmele din WC.

De unde provine piatra din toaletă?

Marea majoritate a bolurilor pentru WC sunt de culoare albă imaculată, așa că orice murdărie sau depuneri de piatră sunt foarte vizibile pe acestea. Oricine s-a confruntat cel puțin o dată cu o depunere sâcâitoare s-a întrebat cu siguranță de unde provin acestea? Cauzele pot fi mai multe. Cele mai frecvente includ:

  • apă dură – apa care conține multe minerale, în special săruri de calciu, tinde să formeze depuneri pe pereții căzii, chiuvetei și vasului de toaletă. Depunerea care se formează pe termen lung poate fi dificil de îndepărtat – în special sub linia apei;
  • curățarea neregulată a WC-ului – neglijențele în acest sens duc la acumularea depunerilor și a urmelor inestetice în interiorul vasului de toaletă;
  • bacterii și ciuperci – dacă la apa dură și neglijențele igienice adăugăm bacterii sau ciuperci, pe pereții vasului WC pot apărea pete și urme foarte persistente. Acestea sunt de obicei însoțite de un miros neplăcut.

Curățarea regulată a toaletei asigură nu doar un nivel adecvat de igienă, ci și estetică. În funcție de nevoi și preferințe, se pot folosi preparate gata disponibile în magazinele de produse chimice de uz casnic sau se pot alege produse naturale pentru curățarea și îndepărtarea pietrei din vasul WC.

Cum să îndepărtezi piatra veche din toaletă?

Alegerea preparatelor destinate îndepărtării pietrei și depunerilor din toaletă este cu adevărat impresionantă. Produsele chimice sunt disponibile practic în orice magazin. Acestea sunt de obicei foarte eficiente, dar nu sunt prietenoase cu mediul, deoarece conțin compuși chimici destul de agresivi. Din fericire, există și o mulțime de produse ecologice care permit curățarea ușoară a vasului WC.

Mulți se întreabă cum să îndepărtezi piatra din toaletă cu metode casnice și dacă acest lucru este posibil. Da! Produsele casnice sunt o alternativă excelentă la chimicalele din magazin, deoarece permit îndepărtarea sigură a depunerilor galbene și a pietrei depuse în WC sub linia apei. Iată câteva dintre cele mai bune și sigure metode pentru locuitori pentru depunerile sâcâitoare.

Cum să îndepărtezi piatra din toaletă cu oțet?

Îndepărtarea pietrei din toaletă cu oțet este probabil cea mai ușoară și simplă metodă pentru ca ceramica din baie să-și recapete strălucirea – mai ales că oțetul este un produs care probabil se găsește în orice bucătărie casnică.

Cum să îndepărtezi piatra din toaletă? Toarnă în vasul WC aproximativ o jumătate de litru de oțet și lasă peste câteva ore – de preferat peste noapte. Apoi folosește peria de toaletă pentru a îndepărta piatra dizolvată. După ce ai terminat frecarea, este suficient să clătești cu apă.

În cazul unei pietre deosebit de persistente, este indicat să îndepărtezi cât mai multă apă înainte de a turna oțetul în vas – poți face acest lucru închizând supapa și clătind apa. Astfel, oțetul va acționa într-o concentrație mai mare, ceea ce îi va îmbunătăți și mai mult eficiența. Singurul dezavantaj al acestei metode este mirosul intens de oțet, care poate persista destul de mult timp în încăpere.

Cum să îndepărtezi urmele de piatră din toaletă cu acid citric?

Dacă nu îți place mirosul de oțet, poți folosi alternative acidul citric. În acest scop, este necesar să amesteci acidul citric cu apă și să torni soluția obținută în toaletă. După cel puțin 30 de minute (cu cât mai mult timp de acțiune, cu atât efectul este mai bun) poți curăța toaleta cu peria. Acidul citric înmoaie chiar și piatra persistentă, ceea ce îți va permite să o îndepărtezi ușor.

Un bonus suplimentar sunt proprietățile de albire ale acidului citric, datorită cărora poți îndepărta și petele și îngălbenirile care apar uneori pe pereții vasului WC.

Un efect similar poate fi obținut turnând în toaletă suc de lămâie stors proaspăt împreună cu oțet de mere. Această soluție permite îndepărtarea eficientă a pietrei, albirea suplimentară și menține un miros plăcut.

Cum să îndepărtezi eficient piatra din toaletă – bicarbonat de sodiu și oțet alb

Bicarbonatul de sodiu și oțetul alb sunt probabil cele mai frecvent folosite metode casnice de curățare – sunt, de asemenea, perfecte pentru îndepărtarea pietrei din toaletă. Un pahar de oțet trebuie combinat cu aproximativ ⅓ cană de bicarbonat de sodiu și turnat în WC.

Se va declanșa o reacție chimică furtunoasă – din momentul apariției spumei, trebuie să aștepți circa 30 de minute. În acest timp, amestecul efervescent va înmuia și va îndepărta parțial piatra depusă în vas.

După finalizarea timpului destinat acțiunii soluției, trebuie să cureți toaleta cu ajutorul periei, acordând o atenție deosebită zonelor de sub linia apei.

Cum să îndepărtezi piatra groasă de pe pereții vasului de toaletă?

Preparatele gata de curățat toaleta au de obicei o consistență groasă, ceea ce le face să se așeze destul de bine pe pereții vasului. În cazul produselor casnice, acestea se scurg de obicei rapid, astfel încât pot fi mai puțin eficiente, mai ales atunci când este vorba de o piatră destul de groasă. Cum îndepărtezi atunci piatra din vasul WC?

În acest scop, poți folosi prosoape de hârtie și soluții casnice alese. Prosoapele trebuie plasate pe întreaga suprafață a vasului de toaletă, iar în cazul unei toalete cu margini – și sub acestea. Apoi, udă-le cu oțet, o soluție de oțet de mere și lămâie sau cu acid citric amestecat cu apă. Compresul astfel obținut trebuie lăsat cel puțin 30 de minute.

Apoi trebuie să aduni toate prosoapele și să le arunci la gunoi (!), iar interiorul toaletei trebuie curățat cu un burete. Prosoapele de hârtie nu trebuie aruncate în toaletă, deoarece sunt prea groase și dacă sunt folosite în cantități mari ar putea înfunda scurgerea.

Poți folosi la fel de bine bicarbonat de sodiu amestecat cu apă caldă. Pasta obținută astfel se aplică pe suprafața curățată – pereții toaletei și locurile sub marginea bolului. Soda uscată se îndepărtează din vasul WC cu un burete sau perie, împreună cu depunerile și urmele.

Cum să îndepărtezi natural piatra din toaletă – concluzie

O toaletă curată nu este doar o chestiune de estetică, ci și de sănătate și siguranță, a ta și a celorlalți locuitori. Pentru a avea grijă de aceasta, este necesar să elimini murdăria și urmele proaspete în mod continuu și să încerci să previi formarea depunerilor. Din când în când, trebuie de asemenea să îndepărtezi piatra care se depune sub linia apei și sub marginea vasului de toaletă.

În cazul curățării regulate a toaletei, îndepărtarea pietrei se poate face folosind metode casnice de curățare, cu ajutorul produselor alimentare care se găsesc în fiecare bucătărie. Acestea sunt:

  • oțet alb,
  • acid citric,
  • oțet de mere,
  • bicarbonat de sodiu.

Produsele enumerate mai sus sunt perfecte fie individual, fie combinate – soluțiile de oțet, acid citric și bicarbonat de sodiu dizolvă eficient piatra din toaletă, elimină urmele galbene și redau albul suprafețelor curățate. Metodele casnice sunt la fel de eficiente ca și produsele chimice, dar mult mai ieftine și mult mai sigure pentru tine și pentru mediu.

Știai că...

...piatra din toaletă se elimină excelent și cu cola? Acidul fosforic, care este unul dintre ingredientele sale, elimină foarte eficient piatra din instalațiile sanitare. Este suficient să torni un pahar de băutură în toaletă și după o oră să ștergi interiorul WC-ului și să clătești cu apă.

Dacă vrei să-ți ușurezi curățarea toaletei, amintește-ți să te ocupi continuu de îndepărtarea murdăriei. Este recomandat ca la fiecare câteva zile (peste noapte) să torni în vasul WC oțet sau o soluție de acid citric și apă. În acest fel, vei putea preveni formarea depunerilor de piatră și, implicit, curățarea obositoare a toaletei.

Comentarii (0)

Nu există comentarii în acest moment.
Încărcare...