
Plăcile ceramice sunt probabil cele mai frecvent alese soluții atunci când vine vorba de acoperirile pentru pereți și podele în băi. Aceasta este o metodă excelentă de protecție împotriva acțiunii apei pe suprafețe mari, iar în același timp un mod de a crea un interior cu un caracter deosebit. Ce te faci, însă, dacă la un moment dat, plăcile tale favorite de până acum nu îți mai plac? Sau, dacă în baia apartamentului în care te muți, au fost instalate plăci foarte urâte? Poți opta pentru o renovare generală cu demontarea plăcilor vechi și montarea unor plăci ceramice noi sau poți alege o soluție mai puțin invazivă, și anume vopsirea plăcilor în baie.
Se pot vopsi plăcile de pe pereți în baie?
Te întrebi poate dacă merită să vopsești plăcile de baie? Cu siguranță că da, mai ales dacă nu ai chef să faci o renovare generală și să te confrunți cu cheltuieli mari. La urma urmelor, noile plăci pot costa destul de mult. Vopsirea plăcilor de podea și pereți este o soluție cu siguranță mai ieftină, și în același timp oferă posibilitatea de a crea o transformare incredibilă a băii. Trebuie doar să pregătești adecvat suportul, să alegi vopselele potrivite pentru vopsirea placilor și poți începe!
O baie vopsită de tine înseamnă posibilitatea de a realiza cele mai nebunești idei, creând modele care nu se găsesc în colecțiile de plăci de bucătărie, baie și toate celelalte. E suficientă o mică doză de creativitate, un mic penson și vopseluri de renovare adecvate destinate suporturilor ceramice, adaptate la condițiile exigente ce se întâlnesc de obicei în baie, cu rezistență mare la umiditate sau acțiunea detergentilor.
Pregătește plăcile din baie pentru vopsire
Înainte de a alege vopseaua care îți place cel mai mult, trebuie să pregătești plăcile din baie pentru renovare. La început, trebuie să te debarasezi de orice murdărie, spălând plăcile cu apă caldă cu adăugarea detergentului, iar apoi le poți șterge cu benzină extractivă și le lași să se usuce complet. Curățarea îndeaproape a suprafeței este foarte importantă, deoarece chiar și o mică cantitate de praf sau tencuială poate influența negativ aderența vopselei.
Dacă nu vrei să vopsești toate plăcile în aceeași culoare, acum este momentul să folosești bandă de vopsit. Protejează cu ajutorul acesteia acele elemente care urmează să rămână nemăcinate sau vor fi acoperite cu o vopsea de altă culoare. Dacă pe îmbinările plăcilor cu ceramica se află silicon vechi, acesta trebuie îndepărtat. Și astfel se încheie pregătirea plăcilor pentru aplicarea vopselei. Ai acum suprafața pereților pregătită pentru vopsirea plăcilor.
Vopsirea plăcilor ceramice pas cu pas
Dacă ai deja vopsele speciale destinate vopsirii glazurii, poți începe vopsirea plăcilor din baie. Cu ce să începi? Cel mai ușor de la rosturi. Acoperă rosturile cu vopsea, distribuiți-o uniform pe întreaga suprafață cu ajutorul unui penson mic. Aceasta este o metodă utilă, atunci când plăcile și rosturile vor avea aceeași culoare. În cazul în care visezi, de exemplu, la o combinare a culorilor contrastante, atunci mai întâi vopsim plăcile, iar abia apoi ne ocupăm de vopsirea rosturilor.
Următorul pas va fi deja vopsirea corespunzătoare a plăcilor din baie. Aici îți va fi util fie un penson mare, fie un rolă de vopsit considerabil mai confortabilă. Prima strat de vopsea ar trebui să fie destul de subțire, lăsăm să acționeze nu doar pentru a se usuca vopseaua, ci și pentru a ajunge în porii microscopici ai tencuielii. Vopseaua trebuie aplicată prin metoda transversală, ceea ce permite acoperirea fiecărei plăci în mod corespunzător. A doua strat se aplică în același mod, având grijă ca vopseaua în fiecare loc să aibă aceeași grosime. Transformarea băii realizată în acest mod nu implică cheltuieli financiare mari, dar permite obținerea unui efect cu adevărat spectaculos. Dacă nu suntem siguri că procesul se desfășoară corect, este bine să respectăm recomandările producătorului în timpul vopsirii plăcilor - acest lucru merită reținut mai întâi!