
Iubitorilor de cafea neagră, susținătorilor de cappuccino cu spumă, cunoscătorilor de latte pe bază de soia. Cu toții știm foarte bine că apa bună și boabele excelente nu garantează succesul. La fel de important este modul în care se prepară cafeaua. În prezent, tot mai populare devin aparatele automate care permit, prin simpla apăsare a unui buton, să alegi tipul preferat de cafea și, în scurt timp, să te bucuri de aroma ei. O cafea delicioasă, la fel de savuroasă ca în cea mai bună cafenea, te va însoți în fiecare zi, însă trebuie să ai grijă de curățenia aparatului tău.
De ce este decalcifierea aparatului de cafea atât de importantă?
Curățarea neregulată a aparatului poate face ca grăsimea din cafea și lapte, precum și sedimentul de calcar, să schimbe considerabil gustul cafelei. Dacă dintr-o dată se dovedește că cafeaua ta preferată nu mai are gustul obișnuit - te așteaptă curățarea aparatului. În timp, apa dură folosită în aparat se poate depune atât pe pereții aparatului, cât și pe rezistența de încălzire, precum și pe conductele care aduc apa. Astfel, se poate reduce puterea de funcționare a rezistenței și, în cel mai rău caz, poate duce la arderea acesteia. Ca să nu mai vorbim de înrăutățirea gustului cafelei.
Pentru a asigura funcționarea corectă a aparatului de cafea sub presiune, acesta trebuie decalcifiat regulat. Cele mai recente modele de aparate automate au funcția de detectare a impurităților, astfel încât nu trebuie să-ți faci griji să-ți amintești de decalcifiere, informația corespunzătoare va apărea pe afișajul aparatului. În cazul aparatelor care nu au această funcție utilă, ar trebui să fii atent dacă, de exemplu, mașina nu a început să funcționeze mai zgomotos sau mai puțin eficient decât de obicei.
Modalități de decalcifiere a aparatului de cafea
Dacă vrei să decalcifiezi aparatul de cafea, ai câteva soluții la dispoziție, toate aproape la fel de eficiente. În funcție de recomandările producătorului, cuprinse în manualul de utilizare, poți apela la produse gata preparate pentru curățarea aparatelor de cafea sub presiune - sub formă de lichid, praf sau tablete, sau poți opta pentru metodele casnice bazate pe produse pe care probabil le ai acasă. Dacă dorești să aplici metodele casnice de decalcifiere, apelează la acid citric sau suc de lămâie.
Decalcifierea aparatului de cafea este relativ simplă, în aparatele automate este adesea un program special de întreținere a aparatelor adaptat la modelele specifice. Este suficient să pui apă și să adaugi praful de curățare, apoi pornești aparatul și gata. Mașina pornește singură programul special de spălare, eliminând astfel resturile de cafea și îndepărtând sedimentul de calcar. Aici merită să amintim despre schimbarea cartușului de filtrare a apei, apa moale permite decalcifierea mai rară a aparatului.
În cazul în care dorești să decalcifiezi un aparat de cafea cu picurare sau unul cu portafiltru, curățarea constă în turnarea unei lingurițe de acid citric în recipientul de apă, după adăugarea apei trebuie doar să pornești aparatul. Dacă nu ai acid citric, poți apela la oțet, trebuie amestecat cu apă în proporție de 1:2 și lăsat cel puțin un sfert de oră. După acest timp trebuie să clătești foarte bine interiorul aparatului de cafea.
Cât de des trebuie curățat aparatul de cafea sub presiune?
Dacă dorești întotdeauna să te bucuri de gustul și aroma completă a cafelei tale preferate, nu poți să neglijezi curățarea regulată a echipamentului. Acest lucru se aplică atât decalcifierii, cât și curățării sistemului de lapte. În acest scop, toate componentele detașabile ale aparatului trebuie spălate sub apă curgătoare cu un detergent delicat, iar ceea ce poate fi spălat separat depinde de tipul aparatului de cafea. Restul etapelor de curățare a aparatului sunt desfășurate așa cum am discutat mai sus.
Frecvența cu care trebuie să efectuezi o curățare amănunțită a aparatului de cafea depinde în principal de cantitatea de cafea pe care o bei zilnic. Cu cât bei mai multă, cu atât mai des, altfel echipamentul murdar consumă mai multă energie electrică, ceea ce înseamnă că scade eficiența economică a aparatului. Nu trebuie să uităm de sistemul de spumare a laptelui, duza blocată cu lapte încetează să își mai îndeplinească funcția, iar în plus resturile de lapte vechi pot altera în mod considerabil gustul și aroma cafelei preparate chiar și din cele mai bune boabe.