Iubitorii de cafea neagră, susținătorii cappuccino cu spumă, cunoscătorii de latte cu lapte de soia. Cu toții știm bine că apa bună și boabele excelente nu garantează succesul. La fel de importantă este metoda de preparare a cafelei. În prezent, espressorurile automate se bucură de o popularitate tot mai mare, permițându-vă să alegeți cu o simplă apăsare de buton tipul preferat de cafea și să vă bucurați în scurt timp de aroma acesteia. Cafeaua delicioasă, cu un gust de parcă ar fi din cea mai bună cafenea, te va însoți în fiecare zi, dar trebuie să ai grijă de curățenia espressorului tău.
De ce este atât de importantă detartrarea espressorului?
Curățarea necorespunzătoare a espressorului poate duce la faptul că grăsimea din cafea și lapte, precum și depunerile de piatră pe pereții interiori, vor schimba semnificativ gustul cafelei. Dacă dintr-odată se va întâmpla ca cafeaua ta preferată să nu mai aibă același gust, trebuie să cureți espressorul. Apa dură utilizată în espressor se poate acumula în timp atât pe pereții aparatului, cât și pe elementul de încălzire și pe conductele de alimentare cu apă. Astfel, efectul de încălzire al elementului va fi slăbit și, în cel mai rău caz, va duce la arderea acestuia. Să nu mai vorbim despre înrăutățirea gustului cafelei.
Pentru a asigura funcționarea corectă a espressorului, acesta trebuie detartrat regulat. Cele mai noi modele de espresoare automate au funcția de detectare a contaminărilor, așa că nu trebuie să îți faci griji de amintirea detartrarii, informațiile corespunzătoare vor apărea pe ecranul espressorului. În cazul espressorurilor care nu au această funcție utilă, trebuie să fii atent dacă mașina a început să funcționeze mai zgomotos sau mai puțin eficient decât de obicei.
Metode de detartrare a espressorului de cafea
Dacă dorești să detartrazi un espressor de cafea, ai la alegere mai multe soluții, toate fiind aproape la fel de eficiente. În funcție de recomandările producătorului din manualul de utilizare, poți folosi preparate gata de curățare a espressorului – sub formă de lichid, praf sau tablete, sau poți opta pentru metode casnice bazate pe produse pe care probabil le ai acasă. Dacă dorești să implementezi metode casnice de detartrare, utilizează acid citric sau suc de lămâie.
Detartrarea espressorului de cafea este relativ simplă, în espressorurile automate este adesea un program special de întreținere a espressorurilor adaptat pentru anumite modele. Este suficient să torni apă și să adaugi praful de curățare, apoi să pornești espressorul și gata. Mașina activează automat un program special de curățare, clătind astfel resturile de cafea și îndepărtând depunerile de piatră. Aici merită să ne amintim de schimbarea cartușului filtrant de apă, apa moale permite o detartrare mai rară a espressorului.
În cazul în care dorești să detartrazi un espressor de tip filtru sau cu portafiltru, curățarea constă în adăugarea unei lingurițe de acid citric praf în recipientul de apă, după ce se adaugă apa, trebuie doar să pornești espressorul. Dacă nu ai acid citric, poți folosi oțet, care trebuie diluat cu apă în raport de 1:2 și lăsat cel puțin un sfert de oră. După acest timp, trebuie să clătești foarte atent interiorul espressorului de cafea.
Cât de des să cureți espressorul?
Dacă dorești să te bucuri mereu de gustul și aroma completă a cafelei tale preferate, nu poți neglija curățarea regulată a echipamentului. Aceasta include atât detartrarea, cât și curățarea sistemului de lapte. Toate componentele detașabile de la aparat trebuie spălate sub apă curentă cu un detergent delicat, ceea ce poate fi spălat separat depinde de tipul espressorului de cafea. Celelalte etape ale curățării espressorului se desfășoară așa cum am discutat mai sus.
Cât de des trebuie să faci o curățare completă a espressorului de cafea depinde în principal de câtă cafea bei pe zi. Cu cât mai mult, cu atât mai frecvent, altfel aparatul murdar consumă mai multă energie electrică, ceea ce reduce economicitatea aparatului. Nu trebuie să uiți de sistemul de spumare a laptelui, un duză blocată cu lapte nu își va mai îndeplini funcția, în plus resturile de lapte vechi pot strica în mod semnificativ gustul și aroma cafelei preparate din cele mai bune boabe.