Unde să arunci uleiul de pe tigaie - poți să-l arunci în chiuvetă? - Mexen Romania

Black Week RO

Black Week RO

Unde să arunci uleiul de pe tigaie - poți să-l arunci în chiuvetă?

Coji de legume și fructe le aruncăm în recipientul pentru deșeuri biodegradabile, ambalajele de plastic la deșeuri reciclabile, hârtia la maculatură, dar ce să facem cu uleiul uzat? Prăjirea cartofilor, fripturilor suculente sau chiar a șnițelelor obișnuite implică folosirea unei cantități considerabile de ulei de rapiță sau alt ulei. Lăsând deoparte aspectele dietetice, uleiul după prăjire ne poate crea probleme dacă ne gândim la eliminarea acestuia. Poate fi turnat în chiuveta de bucătărie?

Ulei uzat – ce să faci cu el?

Uleiul uzat poate fi refolosit în multe cazuri, dacă nu este ars. După ce se răcește complet, uleiul poate fi turnat într-un borcan sau sticlă pentru a fi folosit ulterior. Uleiul trebuie păstrat într-un loc întunecat sau în frigider. Dacă în ulei sunt particule de mâncare, este bine să-l strecori mai întâi printr-o sită deasă.

O altă metodă de a folosi uleiul de rapiță uzat este să-l folosești pentru a face lămpi cu ulei originale. Pe internet, poți găsi multe inspirații de acest gen, iar unii oameni reușesc să utilizeze uleiul uzat de la prăjirea cartofilor în moduri și mai interesante - făcând din el săpun de casă. Este o idee excelentă, dacă îți place acest gen de soluții și ai la dispoziție mult ulei uzat. Poți chiar să impregnezi tăblițele de bucătărie sau ... lemnul din garduri cu ajutorul lui.

Cum să scapi de uleiul după prăjire?

Dacă nu îți place să te ocupe de reciclarea uleiului uzat sau nu mai este potrivit pentru prăjirea repetată, ai multe opțiuni pentru a scăpa de el în mod sigur. Desigur, nu trebuie sub nicio formă să torni uleiul în chiuvetă sau toaletă, și vei afla de ce în continuarea acestui articol. Dacă nu în canalizare, atunci unde să torni uleiul după prăjire? Metoda eliminării uleiului depinde în mare măsură de cantitatea sa. În gospodăriile clasice, nu este o problemă prea mare, poți să-l torni într-o sticlă și să-l arunci în containerul pentru deșeuri mixte, iar o cantitate mai mică poate fi ștearsă cu un prosop de hârtie de pe suprafața cratiței sau tigăii și aruncată în coșul de gunoi mixt.

În cazul gastronomiei unde se acumulează mult ulei după prăjire, acesta trebuie păstrat într-un recipient ermetic. După acumularea unei cantități adecvate, este posibilă predarea grăsimii pentru reciclare - interesant este că poate fi considerată o donație, deductibilă fiscal. În altă versiune, recipientele speciale care conțin grăsime pot fi predate în punctele PSZOK sau pot fi ridicate de o firmă care se ocupă cu reutilizarea uleiului. Din acesta se produce, de exemplu, combustibil, desigur după o prelucrare corespunzătoare.

De ce nu poți să torni uleiul în canalizare?

După terminarea prăjirii, trebuie să ții minte că sub nicio formă nu poți turna uleiul în scurgerea chiuvetei din bucătărie sau în vasul de toaletă. Uleiul după prăjire poate fi reutilizat sau aruncat într-un mod sigur. Pentru mulți oameni, turnarea conținutului tigăii în chiuvetă este cea mai convenabilă metodă, dar este o idee foarte proastă, mai ales dacă o faci cu uleiul încă fierbinte. Uleiul încins poate deteriora elementele de plastic ale scurgerii, inclusiv sifonul sau o porțiune din conducta de evacuare. Plasticul topit va trebui înlocuit.

Al doilea motiv pentru care nu poți turna uleiul după prăjire în conducte este posibilitatea blocării complete a acestora. Resturile alimentare din uleiul răcit se pot lipi de pereții conductelor și pot reduce treptat diametrul lor. În timp, acestea pot bloca foarte eficient o conductă. Depunerile de grăsime dense și tari pot fi foarte dificil de eliminat folosind metode standard. Va trebui să folosești substanțe chimice agresive sau să apelezi la specialiști echipați cu unelte adecvate pentru desfundarea scurgerii. Turnarea grăsimii topite în chiuvetă poate fi o soluție confortabilă, dar poate avea consecințe ce necesită investiții financiare considerabile.

Ce să faci cu uleiul uzat – rezumat

Într-o lume ideală, uleiul după prăjire ar dispărea pur și simplu, fără să ne preocupăm de eliminarea lui. Totuși, în lumea reală, uleiul uzat poate deveni o problemă, mai ales dacă este în cantități mari. Am ajuns însă la câteva concluzii cu privire la ceea ce putem face cu uleiul vegetal uzat. Dacă ești un amator de proiecte DIY, poți transforma uleiul uzat în lumânări cu ulei sau săpun de casă. Dacă uleiul după prăjire nu a fost ars și nu conține prea multe resturi - este potrivit pentru reutilizare în bucătărie.

Când ai ulei după prăjire în cantități comerciale, solicită ridicarea sa de către o firmă specializată, care îl va folosi pentru reciclare. Poți chiar impregna lemnul cu astfel de grăsime. Orice modalitate de a scăpa de ulei va fi bună, cu condiția ca uleiul uzat să nu ajungă în canalizare, pentru că turnarea lui în chiuvetă este rețeta sigură pentru o scurgere blocată solid.

Încărcare...