
Coji de legume și fructe le aruncăm în containerul pentru deșeuri biodegradabile, ambalajele din plastic pentru deșeuri care pot fi reciclate, hârtia pentru maculatură, dar ce să facem cu uleiul uzat? Fierberea cartofilor prăjiți, a fripturilor suculente sau chiar a cotletelor obișnuite implică utilizarea unei cantități considerabile de ulei de rapiță sau altul. Lăsând la o parte aspectele dietetice, uleiul după prăjire poate să ne cauzeze multe probleme când vine vorba de gestionarea acestuia. Așadar, putem să-l versăm în chiuveta din bucătărie?
Ulei uzat – ce să facem cu el?
Uleiul uzat poate fi reutilizat în multe cazuri, dacă, desigur, nu este ars. După ce uleiul s-a răcit complet, poate fi turnat într-un borcan sau o sticlă și păstrat pentru utilizare ulterioară. Uleiul ar trebui păstrat într-un loc întunecos sau la frigider. Dacă în ulei se află bucăți de mâncare, este bine să-l strecurăm mai întâi printr-un sit destul de gros.
O altă modalitate de a utiliza uleiul uzat de rapiță este să-l folosești pentru a face lămpi cu ulei originale. Pe internet poți găsi multe astfel de inspirații, unii știu să valorifice uleiul uzat după prăjirea cartofilor într-un mod și mai interesant – fabricând săpun de casă. Este o idee grozavă, dacă îți plac astfel de soluții și ai la dispoziție mult ulei uzat. Cu ajutorul acestuia poți de asemenea să impregnizi măsuțele de bucătărie, și chiar... măsuțele din gard.
Cum să scapi de uleiul după prăjire?
Dacă nu ai chef să te ocupi de procesarea uleiului uzat și acesta nu mai este bun pentru prăjit din nou, ai multe opțiuni pentru a scăpa de el în siguranță. Desigur, sub nicio formă nu poți turna uleiul în chiuvetă sau în toaletă, de ce nu vei afla din restul acestui text. Dacă nu în canalizare, atunci cu adevărat unde să versăm uleiul după prăjire? Modalitatea de eliminare a uleiului depinde în mare măsură de cantitatea acestuia. În gospodăriile obișnuite nu este o problemă prea mare, poți să-l torni într-o sticlă și să-l arunci în containerul pentru deșeuri menajere, iar o cantitate mai mică este suficient să o ștergi cu un șervețel de hârtie de pe suprafața oalei sau tigăii și să o arunci la deșeuri menajere.
În sectorul gastronomic, unde se adună mult ulei după prăjire, acesta ar trebui păstrat într-un recipient etanș. După ce ai adunat o cantitate suficientă, este posibil să predai grăsimea pentru reciclare – ceea ce este interesant poate fi considerat ca o donație, scăzând astfel din impozit. Într-o altă variantă, recipientele speciale care conțin grăsime pot fi predat în punctele PSZOK sau pot fi ridicate de o companie care se ocupă cu reutilizarea uleiului. Din acesta se produce, de exemplu, combustibil pentru motoare, desigur, după o prelucrare adecvată.
De ce nu poți turna uleiul în canalizare?
După ce ai terminat de prăjit, trebuie să ții minte că sub nicio formă nu poți turna uleiul în țevile de scurgere ale chiuvetei din bucătărie sau în vasul de WC. Uleiul după prăjire poate fi reutilizat sau eliminat în siguranță. Pentru multe persoane, cea mai comodă metodă este să toarne conținutul tigăii în chiuvetă, dar este o idee foarte proastă, mai ales dacă o faci cu grăsimea care este încă fierbinte. Uleiul încins poate deteriora componentele plastice ale scurgerii, inclusiv sifonul sau tubul de scurgere. Plasticul topit va trebui înlocuit.
Un alt motiv pentru care nu poți turna uleiul după prăjire în țevile de scurgere este posibilitatea de a bloca complet conductele. Resturile de mâncare aflate în grăsimea care se răcește pot adera la pereții țevilor de scurgere și să reducă treptat capacitatea acestora. În timp, acestea pot bloca foarte eficient țevile. Depozitele groase și dure de grăsime pot fi foarte greu de îndepărtat utilizând metode standard. Va trebui să folosești substanțe chimice agresive sau ajutorul specialiștilor care dispun de unelte adecvate pentru desfundarea scurgerilor. Așadar, deși turnarea grăsimii topite în chiuvetă poate fi o soluție convenabilă, aceasta poate avea consecințe care necesită cheltuieli financiare mari.
Ce să faci cu uleiul uzat – concluzie
Într-o lume ideală, uleiul după prăjire pur și simplu dispare, nu trebuie să ne facem griji cu privire la eliminarea acestuia. Totuși, în adevărata lume, uleiul uzat poate să devină o problemă, mai ales dacă ai foarte mult. Totuși, am ajuns la câteva concluzii cu privire la ce se poate face cu uleiul uzat de gătit. Dacă ești pasionat de DIY, poți transforma uleiul uzat în lumânări cu ulei sau săpun de casă. Dacă uleiul după prăjire nu s-a ars și nu are prea multe resturi - este potrivit pentru reutilizare în bucătărie.
Când ai ulei după prăjire în cantități destul de mari, sună o companie specializată care va utiliza pentru reciclare. Cu această grăsime poți, de exemplu, impregna lemnul. Orice metodă de a scăpa de ulei va fi bună, atâta timp cât uleiul uzat nu ajunge în canalizare, turnarea acestuia în chiuvetă este cea mai simplă rețetă pentru a astupa serios scurgerea.